Blog

Climatitza la teva piscina amb energies renovables

T’agradaria allargar la temporada d’estiu, els dinars en família i amics al voltant de la teva piscina? Si la teva resposta és sí, sabies que pots climatitzar la teva piscina amb energies renovables i gaudir-la durant més mesos a l’any? Avui et parlarem sobre aquest tema i et presentarem les millors opcions perquè puguis allargar la temporada de bany.

Escalfa la teva piscina amb energies renovables, Espai Piscines Graf

Si climatitzes la teva piscina amb energies finites, et pot sortir car

La climatització de les piscines amb energies no renovables requereixen un consum energètic molt alt. Per aquest motiu, la normativa de Reglaments d’Instal·lacions Tèrmiques en els Edificis aprovada per l’Estat exigeix utilitzar energies renovables per climatitzar piscines tant exteriors com interiors. Per tant, per normativa, per cost i per consciència ambiental cal apostar per energies verdes.

Què has de tenir en compte abans de climatitzar la teva piscina

Abans de buscar els recursos necessaris per climatitzar la teva piscina, has de tenir en compte una sèrie de factors per trobar la millor solució. Depenent de la zona climàtica, hauràs de considerar diferents variables:

La temperatura

Hi ha diversos estudis i dades que recomanen una temperatura en concret per l’aigua de la piscina, però al cap i a la fi, acaba sent una decisió personal segons els gustos de cada persona. Tot i que es recomanen habitualment 28 graus, pots tranquil·lament banyar-te de forma agradable baixant uns graus aquest requisit. A més, també s’ha de considerar la temperatura ambient que hi ha al voltant de la piscina.

La humitat de l’aire

La humitat de l’ambient afecta directament en la percepció del fred o de la calor. En el cas de les piscines exteriors, també hauràs de tenir en compte la velocitat del vent. Per tant, una determinada disposició d’elements exteriors que corregeixin els corrents de l’aire com pèrgoles, tendals o elements vegetals, influeixen directament en les condicions ambientals.

El volum

Aquest és un factor molt important, ja que sabent la quantitat d’aigua, tindràs una idea sobre la potència i el consum que necessita la teva piscina per arribar a una temperatura adequada

El material

Conèixer el material amb què s’ha construït la piscina, t’ajudarà a fer una bona elecció en el moment d’adquirir el millor sistema per escalfar l’aigua, així com quina és la millor manera de garantir la temperatura.

La coberta

Finalment, també has de tenir present si la teva piscina compta amb algun tipus de coberta. Les cobertes ajuden a mantenir la temperatura de l’aigua, per tant, eviten que es perdi la calor i la potència per climatitzar la piscina serà menor. Disposem de diferents tipus de cobertes, com les telescòpiques o de lona, que es poden adequar a les teves necessitats concretes.

Amb quina energia renovable puc escalfar la meva piscina?

L’energia renovable més fàcil de produir per climatitzar les piscines és l’energia solar tèrmica o fotovoltaica. Partint d’aquesta premissa, podem dir que la zona del mediterrani és una de les més privilegiades per comptar amb més hores de sol a l’any.

Seguidament, et destacarem les opcions on s’utilitza l’energia solar perquè puguis triar el millor mètode.

Mantes tèrmiques, també conegudes com a mantes solars

Les mantes tèrmiques tenen una funció similar als cobertors. Aquestes es col·loquen a la superfície de la piscina, absorbeixen l’energia solar i la traspassen a l’aigua. Per altra banda, també tenen una funció aïllant que eviten que s’evapori l’aigua, mantenint d’aquesta manera, la temperatura.

Escalfar l’aigua de la teva piscina amb plaques solars

L’últim recurs que et presentem en aquest article és l’opció d’instal·lar plaques solars. Aquestes es poden col·locar al teulat de la teva casa o en el lloc on hi hagi més exposició solar. Abans, però, és important calcular el nombre de panells que han de ser instal·lats, i així t’asseguraràs d’obtenir l’energia suficient per escalfar l’aigua de la teva piscina.

Les plaques solars poden ser de dos tipus, les esmaltades que són molt eficients, però tenen un preu elevat i, les no esmaltades que són menys eficients i més econòmiques. La decisió sobre el tipus de placa dependrà de la zona on la vulguis instal·lar i el grau d’exposició solar que hi pot arribar.

En definitiva, has pogut comprovar que hi ha diferents opcions per climatitzar la teva piscina de manera més sostenible. I per tant, triant una d’aquestes opcions, allargaràs al màxim els moments màgics que et queden per gaudir de la teva piscina climatitzada.

Per qualsevol dubte o aclariment, restem a la teva disposició

Equip tècnic d’Espai Piscines Graf