Blog

Com il·luminar una piscina a la nit?

Imagina un dia d’estiu on ja tens tot el necessari per passar un dia amb els teus al voltant de la piscina. Voleu aprofitar al màxim les hores de sol i la bona temperatura us permet seguir amb la festa fins a llargues hores de la nit. De dia la teva piscina llueix espectacular, has mirat fins a l’últim detall perquè estigui perfecta i… De nit? Has pensat com il·luminar una piscina a la nit? 

Descobreix quines opcions tens per poder il·luminar la teva piscina de nit i aconsegueix tenir una bona visibilitat, a més de donar un toc estètic a la teva piscina.

Finistres i piscines de Plexiglas

Primer calcula quants punts de llum necessites per il·luminar la teva piscina a la nit

Tot i que cada cas és únic, el més habitual a l’hora d’il·luminar una piscina és posar un punt de llum per cada 20 m² de superfície d’aigua que es vulgui il·luminar. T’ho aclarim amb un exemple; en una piscina rectangular de 5 m x 4 m, amb un sol focus serà suficient per tenir-la ben il·luminada, és a dir, si calculem 5 m x 4 m = 20 m². D’aquesta manera sabrem el nombre de focus necessaris.

No obstant això, tot dependrà de com vulguis il·luminar la teva piscina i quin toc o ambient li vulguis donar. Per tant, partint d’aquesta norma pots fer-te una primera idea del nombre de focus que necessites instal·lar.

Defineix on vols col·locar els punts de llum de la teva piscina

Depèn de l’efecte que vulguis aconseguir a través de la il·luminació, distribuiràs la il·luminació d’una manera o d’una altra. Pots jugar amb la ubicació per a aconseguir una millor funcionalitat o una estètica en concret. Per aquest motiu, et recomanem que t’assessoris amb els nostres professionals perquè puguin donar-te la millor solució segons l’efecte que vulguis obtenir.

A continuació et mostrem algunes opcions sobre la distribució lumínica.

Un sol punt de llum

És una bona opció per a piscines petites i sense obstacles. Amb un sol focus col·locat a l’extrem més curt de la piscina és suficient per abastar correctament la zona de bany, aconseguint una llum uniforme i brillant.

Focus enfrontats

En piscines amb una mida estàndard, tens l’opció de col·locar els focus centrats en els extrems curts i enfrontats entre si. Amb aquesta distribució s’aconsegueix il·luminar tota la piscina i eliminar ombres d’algun obstacle que hi pugui haver.

Il·luminar la part ampla de la piscina

En els casos de piscines especialment llargues (més de 10 m de longitud), s’instal·len els punts de llum a la paret més llarga. Per norma general, es col·loca cada focus a una distància de 2,5 metres entre ells.

A més aquest tipus d’il·luminació també és adequada si la piscina es troba a prop de la casa principal, ja que els focus s’instal·len al costat oposat a la casa per evitar enlluernaments.

Com a apunt general, la instal·lació dels focus se sol situar a 70 cm des de la part superior de la piscina. Des d’aquesta alçada s’il·lumina correctament l’interior de la piscina i es facilita el seu manteniment sense haver de buidar-la.

D’altra banda, a més de definir la distribució dels focus, també has de pensar en la il·luminació de zones com escales, la vora de la piscina, els bancs i els voltants de la mateixa piscina per augmentar la seguretat i la funcionalitat d’aquestes.

Piscines de polièster

Decideix quin tipus d’il·luminació t’interessa més

Hi ha una gran varietat de focus per il·luminar la teva piscina de nit. Aquí és on es genera la màgia per crear el millor ambient per la teva piscina. Pots escollir des de quin tipus de color t’interessa més, si colors més càlids o freds fins a la seva intensitat. Tot dependrà de si vols crear ambients per tenir moments de relaxació o fantasies a tot color.

Podem classificar la il·luminació de les piscines segons:

El tipus de làmpada: Actualment es troben dos tipus de làmpades, aquestes són les làmpades halògenes, les primeres que van sortir al mercat. Són llums de tipus LED que aporten la mateixa quantitat de llum amb un menor consum elèctric.

El material de la piscina: A l’hora d’escollir el tipus d’il·luminació, has de tenir en compte el material amb el qual estigui feta la teva piscina, ja que no és el mateix una piscina de polièster, d’obra o de PlexiGlas. Pel que, l’elecció del tipus de d’il·luminació ha de ser compatible amb cada tipus de piscina.

El sistema de fixació: Els punts de llum de la teva piscina poden estar instal·lats a la superfície de la paret o bé es poden encastar a les parets a través d’una fixació.

Descobreix els LED RGB

Un LED RGB és una nomenclatura utilitzada només quan es parla de focus LED. Aquests focus poden tenir LEDs blancs i també LEDs de colors, és a dir, els coneguts com a LEDs RGB.

Les sigles RGB responen als colors; Vermell (Red), Verd (Green) i Blau (Blue). Si es té en compte aquesta base amb la teoria del color, es té com a resultat una infinitat de colors disponibles. De manera que pots jugar amb la il·luminació nocturna de la teva piscina per crear diferents ambients en diferents moments i situacions.

En definitiva, si tens en compte aquests aspectes a l’hora d’il·luminar la teva piscina a la nit, tindràs la tranquil·litat de tenir una zona de bany ben il·luminada i donar-li aquest toc de sofisticació per sorprendre a tots els teus convidats.

Per a qualsevol dubte o aclariment, estem a la teva disposició.

Equip tècnic d’Espai Piscines Graf