Blog

El clor, és el millor desinfectant per la piscina? Et presentem la piscina d’aigua salada!

T’enrecordes quan eres petit i entraves en una piscina municipal l’olor de clor que feia? I com et quedaven els ulls després d’haver estat una hora jugant i nedant? Per decidir si vols una piscina de clor o una piscina d’aigua salada has de tenir en compte una sèrie de paràmetres. Amb independència que la piscina sigui d’obra, polièster o acer pots plantejar-hi qualsevol dels dos tipus.

La neteja i desinfecció de les piscines tradicionalment s’ha fet mitjançant el clor tot i que en els darrers anys s’ha establert un sistema de manteniment més natural, a partir de l’electròlisi salina, la piscina de sal. Si tens una piscina de clor, també la pots passar a una de sal.

La piscina d’aigua salada, menys productes químics

Les piscines de sal es caracteritzen per la utilització de cloradors salins, és a dir, sistemes que aprofiten la sal per generar clor. Els cloradors, son uns aparells que s’integren dins del sistema de filtrat i aprofiten el pas de l’aigua per generar clor gasós mitjançant l’electròlisi. També has de tenir en compte que la quantitat de sal que s’utilitza és menys d’una desena part de la que té el mar.

Tot i que la inversió inicial és més elevada en una piscina salada que en una de clor, el manteniment és més barat, ja que estalvies una gran quantitat de productes de neteja, especialment és notòria la reducció de productes químics. Alhora, pots automatitzar el procés, amb la qual cosa estalviaràs moltes hores de treball i fins i tot de personal.

A favor del clor cal dir que és un desinfectant altament efectiu, que mata molt ràpidament els microorganismes de l’aigua, que és molt més barat que la cloració salina en el moment de la inversió inicial i que el podem trobar en diferents formats com son en pastilles o de forma granulada.

Com ajuda la cloració salina al medi ambient?

Menys risc d’accidents

En no haver de manipular les pastilles o els grànuls de clor de forma directa, és una avantatge pel risc que implica deguda a la toxicitat d’aquest element. Alhora, també evitem el risc que hi hagi un excés de concentració de clor en l’aigua, per les conseqüències a la salut dels banyistes que podria tenir. Parlant de salut i benestar, ens oblidarem de la irritació d’ulls i pell, així com que els cabells quedin ressecs i l’aigua no tindrà aquella olor tant característica de clor.

Menys ús de productes i costos de manteniment

El consum elèctric que té un clorador salí és com el d’una bombeta, mínim. L’aigua de la piscina s’evapora, però la sal roman a la piscina. Només perdem una part de salt quan entrem i sortim. Encara que calgui afegir sal, el cost és molt baix i limitat.

Cost de la instal·lació

Inicialment, el cost de la instal·lació d’una piscina salada és més elevat que una de clor convencional. Per tant, és un cost que només s’equilibrarà a mig termini. Cal tenir en compte que només s’equilibrarà el cost a mesura que passin els anys per la reducció dràstica d’ús de productes de clor tradicional i de personal per al manteniment de la piscina. Però has de tenir en compte fins a quin punt l’aigua és més sana i de més qualitat.

Manteniment d’una piscina salada

Comparativament t’estalviarà temps i costos comparat amb una piscina de clor tradicional. Hauràs de tenir en compte una sèrie d’aspectes com son el fet que cal vigilar el nivell de salt present a l’aigua, tot i que com ja hem comentat la salt no s’evapora, per tant caldrà fer-ho puntualment. 

Cal netejar el generador traient la sal acumulada a la cel·la cada tres mesos. També caldrà que controlis en nivell de pH, procés que es pot automatitzar. També hauràs de controlar la temperatura de l’aigua perquè aquesta sigui l’òptima.

Finalment, cal que mantinguis el fons de la piscina net de brutícia. Cal que facis una neteja cada dos o tres vegades a la setmana. Hi ha nombrosos sistemes de netejafons automàtic.

Components necessaris per una piscina de sal

Els filtres i les bombes que s’instal·len en les piscines salades tenen característiques diferents a les piscines de clor. Les piscines salades requereixen d’un sistema de depuració salí, i amb unes característiques determinades que no disposen les piscines de clor. Pel que fa als productes químics, la sal és la que desinfecta l’aigua, substituint el clor.

Equip Tècnic d’Espai Piscines Graf