Blog

Piscines domotitzades, com funciona una piscina intel·ligent?

Probablement a casa obres i tanques les persianes amb control remot, encens i apagues els llums amb la veu i dones ordres a l’altaveu intel·ligent per escoltar la música preferida. Però sabies que en l’àmbit de les piscines també hi ha múltiples aplicacions intel·ligents? La piscina intel·ligent és aquella que utilitza un sistema de domòtica.

La tecnologia juga un paper cada vegada més fonamental a les nostres vides per facilitar el nostre dia a dia. Tot i que la tecnologia cada vegada és més complexa, la seva utilització és més simple i intuïtiva. La disrupció de l’Internet de les coses ha accelerat la domòtica a les cases particulars, facilitant que disposem de tecnologia punta, bé de preu, a casa nostra. Des del mòbil, d’una manera senzilla i intuïtiva podem programar i supervisar el funcionament de la nostra instal·lació.

Renolit Alkorplan Xtreme Blue Silver

Com funciona una piscina intel·ligent?

Una smart Swimming pool o piscina intel·ligent implica tenir-ne el control. Gràcies a que està connectada als nostres dispositius electrònics com el propi telèfon intel·ligent podem controlar l’estat en el que està i donar ordres o automatitzar que es produeixin determinades accions amb determinats paràmetres quan sigui necessari. Amb la domòtica, encara que no siguis a casa, des de la feina o des de qualsevol racó pots comprovar i garantir que estigui a les condicions òptimes per al bany.

Dades a mà en temps real

La monitorització via wifi i connexió remota permet tenir sempre accés  les dades, alarmes, missatges, diagnòstics, consum, etc. Les dades que van quedant registrades ens permeten valorar i prendre decisions per anar optimitzant i reduint els consums. Així per exemple, ens permeten decidir si substituïm una font d’energia per una altra, instal·lem plaques fotovoltaiques, etc.

Al mercat hi ha una sèrie de productes innovadors com el Fluidra Connect, l’EvoLink de BSPool, el Blue by Riiot o el Zodiac Aqualink, que permeten domititzar-la. Els diferents dispositius connectats i units digitalment ofereixen informació en temps real sobre els nivells de l’aigua referents al pH, ppm (per mesurar l’índex de química en la piscina), redox (forma de conèixer el poder oxidant del clor) o la Ionització CU/AG (tractament de l’aigua anomenat ionització que consisteix en què el coure i la plata amplien l’eficàcia de la desinfecció de forma natural destruint les bactèries dels productes químics). Fins i tot permeten de regular-los sense haver de tocar res més que el dispositiu connectat, sigui mòbil o ordinador.

Evolink cloració salina intel·ligent

Els sensors permeten llegir i analitzar el pH, la salinitat, els valors de reducció i oxidació i totes les reaccions químiques que s’estan produint a l’aigua i la temperatura. Gràcies a les app veuràs en temps real i rebràs avisos sobre els canvis que es produeixen a la piscina, l’estat en què es troba, etc. Habitualment la connectivitat funciona a través de Bluetooth. Pel que fa a la temperatura hi podrem incidir per exemple apagant o posant en marxa la bomba de calor o automatitzar-ne el funcionament per no haver-ne d’estar pendent.

Ja tinc la piscina, la puc domotitzar?

Domotitzar una casa particular pot ser complex perquè a vegades no podem tenir determinades prestacions sense fer-hi obres o reformes. En el cas d’una piscina és diferent perquè la podem domotitzar i automatitzar a través de canviar-hi alguns elements i instal·lar l’aplicació referent al mòbil. També podem automatitzar la coberta i la il·luminació.

L’avantatge de domotitzar una piscina és que encara que estiguem a l’altra banda de mon, en temps real podem saber en quin estat es troba la piscina i fins i tot es pot anar autoregulant per garantir que sempre estigui en òptimes condicions. 

Un altre aspecte important és l’estalvi de temps tindràs en identificar què li passa a la teva piscina o quins problemes presenta: acidesa, algues, etc. En ocasions una avaria petita es pot convertir en un problema greu si no s’hi fa front quan toca. Per exemple, una descompensació de pH pot produir la caiguda a la llarga del gresite de la piscina.

Evita reomplir l’aigua cada temporada

La piscines intel·ligent genera un important estalvi de diners, perquè s’utilitza la dosis necessària i òptima de productes químics, sense malbaratament. Aquest aspecte reverteix directament en l’aprofitament de l’aigua de la piscina durant molts anys. Al final només cal reomplir-la puntualment degut a què pel joc dels nens es vessi aigua o perquè s’evapori per la calor i perquè no la tapem quan l’utilitzem. El que s’ha d’aconseguir és mantenir una aigua controlada i neta tot l’any per no haver-la de llençar i reomplir de nou la següent temporada. 

Evita reomplir l’aigua cada temporada

Piscina intel·ligent i control amb EvoLink

Un bon aliat per a la domotització de la piscina és el sistema domòtic de cloració salina d’EvoLINK. Aquest aparell permet digitalitzar i controlar  els paràmetres bàsics de l’aigua com el clor i el pH des de el teu dispositiu mòbil. A més de controlar els nivells de diversos paràmetres i influir en la seva autoregulació, podem interactuar amb elements externs de la piscina, el netejafons, la bomba de filtració, la il·luminació, el doll, etc. 

El netejador automàtic de Graf

Es tracta d’un dispositiu integrat al fons de la piscina, que disposa d’un disseny innovador, discret i molt eficient. El mecanisme d’aigua a pressió  remou la brutícia del terra i les escales sense necessitat d’utilitzar accessoris addicionals, per tant, no és que la netegi sinó que no la deixa embrutar. Els dispositius s’eleven uns mil·límetres del terra i llancen un raig d’aigua per encaminar la brutícia cap al sistema de filtració. Com a alternativa a aquest eficient sistema de netejafons podem utilitzar els robots de neteja automàtics. Son aparells independents de la piscina que es poden posar i treure i que també garanteixen la neteja integral del vas de la piscina, inclosos el terra i les parets.

El millor netejafons automàtic del mercat, Espai Piscines Graf

Coberta automàtica

La coberta automàtica per una banda protegeix l’aigua de la brutícia, les fulles o altres elements. Alhora, un benefici encara més important de la coberta automàtica és que ens protegeix de possibles caigudes d’infants, mascotes, gent gran o qualsevol persona que no sàpiga nedar. A nivell de transició climàtica ens garanteix que s’allarga la vida útil de l’aigua de la piscina.

cobertes espai piscines

Il·luminació intel·ligent

Permet detectar el moviment i encendre automàticament els llums per aportar seguretat. També podem simular la presència per evitar furts. Segonament, podem regular les bombetes en funció de l’activitat que volem realitzar, des del nostre telèfon intel·ligent, tauleta o ordinador. La majoria de sistemes LED impliquen grans avantatges, aporten flexibilitat, estètica, eficiència energètica i en conseqüència reducció del consum. Una darrera avantatge és que la tecnologia LED és econòmicament molt accessible.

T’ajudem a fer de la teva piscina una instal·lació intel·ligent. Per a qualsevol dubte o aclariment, restem a la teva disposició.

Equip Tècnic d’Espai Piscines Graf