Blog

Quines opcions de climatització existeixen per a poder-me banyar tot l’any?

Una de les principals il·lusions de moltes famílies a l’estiu és poder-se remullar a la piscina. Per als petits és l’espai idoni per jugar infinitament i per als grans on poder-se relaxar en tornar de la feina o gaudint de les vacances. Si ets dels que t’agrada l’estiu a continuació et presentarem una sèrie de solucions de climatització perquè el puguis allargar, i per tant puguis continuar gaudint de la temporada de bany durant moltes més setmanes, traient-li un major rendiment a la teva piscina.

Veuràs que existeixen al mercat solucions senzilles per no haver d’esperar al mes de juliol per banyar-te i així en podràs gaudir gairebé tot l’any. Hi ha sistemes que eviten que l’aigua es refredi i d’altres que l’escalfen.

Cobertors per evitar que l’aigua es refredi

En primer lloc cal tenir en compte que gaudim d’un clima mediterrani que ens permet gaudir d’un temps ideal per a la piscina durant 3 o 4 mesos l’any. Cal tenir en compte que la pèrdua de temperatura en un 94% es produeix a la superfície de la piscina. Per tant, la primera solució necessària és tapar la piscina perquè l’aigua no es refredi. 

Els cobertors solars tèrmics per a piscines son ideals per a fer front als mesos d’hivern. Poden pujar la temperatura entre 3 i 8 graus. Mantenen i pugen la temperatura de l’aigua de la piscina gràcies a la seva tecnologia de bombolla d’aire. La bombolla d’aire del cobertor permet passar els rajos solars que escalfen l’aigua de la piscina i creen una cambra d’aire que aïlla de la pèrdua de temperatura. Fins i tot a l’estiu a vegades es refreda massa durant la nit i un cobertor pot ser una bona solució.

A més, redueixen l’evaporació i reposició d’aigua de la piscina; els costos dels productes químics que mantenen la qualitat de l’aigua i permeten l’estalvi de despeses de climatització. A més, protegeixen de la brutícia.

També en el mercat podeu trobar una àmplia gamma de cobertes telescòpiques de diferents materials i acabats així com cobertes amb sistemes de seguretat extrema que aporten tranquil·litat a tota la família.

Cobertes telescòpiques rígides

Al mercat n’hi ha de fixes i de retràctils perquè les puguis recollir i que et permetran deixar-les totalment obertes durant els mesos més calorosos de l’any. Les cobertes telescòpiques adaptables a diferents mides i formes de la piscina et permetran mantenir-la en perfectes condicions i evitar les possibles caigudes dels nens.

Per exemple, la coberta per a piscina Elegant Neo té un disseny excel·lent per integrar-se al jardí gràcies als seus exclusius perfils amb vores acabats en arestes arrodonides i rails de desplaçament al llarg de tota la piscina.

Escull models que portin tractament protector com son els filtres UV per evitar que es deteriorin o groguegin amb el temps.

Escalfar l’aigua de la piscina

Si vius en una zona de clima més fred, evitar el refredament de l’aigua no serà una solució suficient. L’ideal per a banyar-se és entorn dels 28 graus de temperatura, per la qual cosa hi ha territoris que és difícil d’arribar a aquestes temperatures fins i tot a l’estiu. 

Veuràs que al mercat hi ha diversos sistemes per aconseguir aquest objectiu, des de bombes de calor fins a sistemes solars. Hauràs de tenir en compte factors com la zona geogràfica concreta en la que vius o les dimensions de la teva piscina.

Energia solar, neta i renovable

L’ús de plaques fotovoltaiques per garantir una determinada temperatura de l’aigua son elements cada vegada més populars que ens ajudaran a reduir dràsticament el consum d’energies finites i a augmentar significativament la temperatura. Alhora, pots contemplar altres sistemes d’escalfament renovables com son la cogeneració, la geotèrmia, les calderes de biomassa d’alta eficiència o equips d’emmagatzematge de l’energia per complementar les plaques o altres sistemes.

Escalfadors elèctrics

Si tens una piscina petita, de com a màxim 50 m2, pots utilitzar l’energia elèctrica per escalfar l’aigua que arriba al filtre. L’avantatge és que son molt senzilles d’instal·lar, son econòmiques, s’adapten a qualsevol sistema de filtrat i son silencioses i resistents. Això sí, has de tenir en compte que el consum elèctric que generen és elevat, més que el de les bombes de calor.

A més, has de disposar d’un sistema d’energia contractada que permeti el seu funcionament sense problemes. En aquest sentit podràs escollir entre un rang que habitualment variarà enter 2 i 24 kW. A major potència que contractis tindràs una capacitat calorífica superior i també un consum més elevat.

Bombes de calor

Les bombes de calor son útils per a piscines de dimensions més grans que els escalfadors elèctrics, ja que poden escalfar la superfície de piscines fins a 200 m2. Tenen un funcionament similar als dels aparells d’aire condicionat, que utilitzen l’energia calorífica de l’exterior per escalfar el gas del circuit. Tot i que d’entrada el cost de compra és més elevat, a mig termini resulten una bona solució ja que son més eficients i consumeixen menys electricitat que els escalfadors. Son silencioses i en general ràpides.

Cal que tinguis en compte que com que aprofiten l’aire de l’exterior, cal que la temperatura de fora sigui d’almenys 5 graus. Per tant, en determinades zones això pot ser una dificultat en determinats mesos de l’any.

Calor compartit a través d’un intercanviador tèrmic

Si vius en una zona en la que les temperatures sempre son baixes, pots utilitzar la caldera de casa teva per escalfar l’aigua, funcioni amb gas, gasoll o electricitat. Cal que la caldera tingui força suficient i que estigui a prop de la piscina.

Per escollir l’intercanviador tèrmic més adequat cal que tinguis en compte les dimensions de la piscina. Si tens més potència necessitaràs menys temps per escalfar l’aigua.

També cal que tinguis en compte si disposes de cloració salina alhora d’escollir el teu intercanviador de calor, ja que n’hi ha que son compatibles amb aquest sistema i funcionen sense immutar l’acció de la sal.

Equip Tècnic d’Espai Piscines Graf